Spelregels

Teamsamenstelling
Een team bestaat uit 6 of 7 teamleden (15 jaar en ouder). Het is wenselijk om 2 dames in het team te hebben of 1 als het niet anders kan. Wisselen van de teamleden is mogelijk wanneer het team de opslag heeft.

Toernooiverloop
Het spel wordt gespeeld op een standaard formaat volleybalveld.
Voor elk gewonnen wedstrijd ontvang je 2 punten, gelijk spel is 1 punt en een verloren wedstrijd is 0 punten. Let op: te laat komen voor je wedstrijd is een verloren wedstrijd.

We spelen s’ ochtends in 4 pouls. Na de middagpauze worden de teams naar prestatie verdeeld over nieuwe pouls en gaan we strijden voor verschillende titels.

Rally Point Systeem
Het toernooi wordt gespeeld volgens het Rally Point Systeem. Het team dat de rally wint, krijgt een punt. Als het ontvangende team de rally wint, krijgt het niet alleen een punt erbij, maar ook het recht om op te slaan. Tevens draaien de spelers van dit team kloksgewijs één plaats door. Een wedstrijd wordt gewonnen door het team dat de meeste punten behaalt. Bij het eindsignaal wordt de rally uitgespeeld en telt het gemaakte punt mee. Er wordt niet van veld gewisseld.

Het spel

  • Bij meer dan 6 spelers in een team mag er doorgedraaid worden. Als er 1 dame in het team speelt dan blijft zij in het veld.
  • Blokken bij het net tijdens de opslag mag niet. Je mag het spel van de tegenstander ook niet hinderen door te blokken, oftewel: je mag een bal alleen blokken als het de bedoeling is dat deze over het net gespeeld wordt.
  • De bal mag tijdens het spel eventueel met de voet geraakt worden, niet met het hoofd.
  • Bij een zwakke opslag mag de serveerder voor de lijn opslaan.
  • Vermijd elk lichamelijk contact met de tegenstander. Dit kan blessures veroorzaken. Het gaat dan om het aanraken van het net en het raken van het veld van de tegenstander met de voet.
  • Een bal is uit als deze buiten de lijnen van het veld komt (op de lijn is in), tegen het plafond komt, de antenne raakt of buiten de antenne om gespeeld wordt.
  • De scheidsrechter leidt het spel en fluit naar zijn/ haar inzicht. Bij een mogelijke discussie tussen teams of met de scheidsrechter, heeft de scheidsrechter het laatste woord.